Nézze meg digitális nyomdánk és kötészetünk egyedi ajánlatait is!
  |   Szerzőtől rendelhető
A kosárban jelenleg:
db termék van
0Ft értékben.
Ide kattintva megnézheti részletesen listázva a kosár tartalmát, valamit elküldheti a megrendelését.
Szita Péter
Ismeret és valóság
Méret: A/5
Oldalszám: 146 oldal
Borító: Kartonborító
ISBN:: 978-615-01-2342-4

Kiadó: Szerzői kiadás

Postaköltség: A megrendelésének elküldése után a szerző kap értesítést a könyvrendelésről, ezután a könyv házhoz szállításáról is ő gondoskodik.

Szita Péter 1941-ben született Budapesten. Több évtizeden keresztül Kanadában építőmérnökként dolgozott. 


A jelen tanulmány a 2016-ban megjelent Hinni vagy elfogadni című munkájában található gondolatok nagy részének újraértékelése és más szempontok szerinti feldolgozása, legújabb ismeretei alapján.


A szerző minden emberi tudást ismeretnek nevez, és nem osztja azt az álláspontot, ami valamennyi ismeretünket hitnek vagy hiedelemnek tart. 


Ismereteinket a valósághoz való viszonyuk és a hozzájuk fűződő érzelmi kapcsolat alapján vizsgálva elfogadott ismeretekre és hitekre osztja. Ebből következően az ember a hitek és a realitás talaján álló ismeretek kettős világában él. 


Az elfogadott ismereteknek közük van a valósághoz, valamit bemutatnak a valóságból, és valamilyen módon, érzékszerveink bevonásával ellenőrizhetők. A gyakorlati ismeretek esetében életben maradásunk is igazolja a valósággal való kapcsolatot, mert ismereteink alapvető szükségleteink kielégítésére is szolgálnak, és működő szerkezetek és módszerek kidolgozására alkalmasak. Tartalmukhoz nem fűznek erős érzelmi szálak, ezért ha szükséges, képesek vagyunk elvetni vagy módosítani azokat. 


A hitek érzékszervi úton nem ellenőrizhetők, agyi reprezentációban léteznek, nem alkalmasak semmiféle működő szerkezet elkészítésére vagy módszer kidolgozására. A hit nemcsak tételes vallás, hanem minden olyan eszmei konstrukció, amelyhez érzelmileg kötődünk. Az érzelmek megakadályozzák a témával kapcsolatos következetes gondolkodást. Ameddig fennáll az érzelmi kapcsolat, hitünket nem vagyunk hajlandók sem elvetni, sem módosítani.


Mindennek ellenére a hitek jelentősége felbecsülhetetlen. A hitek képezik a társadalmi szerveződés alapját, mert az azonos hittel rendelkező emberek nagy és együttműködő csoportokat képesek alkotni, ami az ember sikerének kulcsa. A hitek az egyén számára célt és spirituális élményt nyújthatnak, valamint a világ és a társadalom magyarázatát is szolgálják. 


 


A Könyvműhelyt azért választottam kiadónak, mert előző két könyvem kiadásánál kiváló munkát végeztek. 

Ára: 2 700 Ft