A magyar ételkultúra jellemzője a gulyás ami meghatározza az étel eredetiségét. A svéd konyhában nemzeti hagyományk szerint burgonya, halféleségek, vadak, húsgombocok, mártások, határozzák meg az ételkultúrát. Említésre méltó a mézédes földieper, ami a legnagyobb svéd ünnepek, a nyári napforduló idejére érik be, és ami az ünnepi asztalról elmaradhatatlan desszert.
A svéd termőtalaj kiválló a burgonyatermesztésre, ezért a zöldségek, és a salátaféleségeken kívül leginkább burgonya a kőrítések alapanyaga. Az ételek elkészítésehez vajat, illetve nővényi eredetű, egésszégre hasznos zsiradékokat használnak. A tejszines mártások szinte elmaradhatatlanok a svéd fogásokhoz.
Az ünnepi vacsorák előtt elmaradhatatlan az ABSOLUT VODKA, aminek az a célja, hogy koccintással összehozza a társaságot. Az ital búzából érlelt pálinka, amit Délsvédországban gyártanak, manapság tíz különbözőízben. Az illata gabona, az íze pedig kenyérhez hasonló benyomást kelti. Hidegen fogyasztják!
A receptek szendvicstortákon kívül általában 4 személyre lettek előállítva. A szerzőfelhívja a tisztelt olvasók figyelmét, hogy vatosan bánjanak a sóval azoknál ételeknél, ahol már magában sós alapanyagokat használ!
A glutén allergiások az összetevőket gluténmentes élelmiszerekkel helyettesítsék, mint pl. rizs, burgonyaliszt, kukorica, szója, babliszt, szézámmag, sárgaborsó liszt rizsliszt, kókuszliszt, zöldségek, stb. használjanak!
A laktózérékenyek az étrend összeállításánál, szintén vegyék figyelembe a tejcukor szükséges mértékü elhagyását.