Nézze meg digitális nyomdánk és kötészetünk egyedi ajánlatait is!
  |   Szerzőtől rendelhető
A kosárban jelenleg:
db termék van
0Ft értékben.
Ide kattintva megnézheti részletesen listázva a kosár tartalmát, valamit elküldheti a megrendelését.
Dézsi Ibolya - Kim Bogook
Azáleák / Azaleas
Méret: A/5 (145 x 205 mm)
Oldalszám: 94 oldal
Borító: karton
ISBN:: 978-963-08-9027-4

Kiadó: Szerzői kiadás

Postaköltség: A megrendelésének elküldése után a szerző kap értesítést a könyvrendelésről, ezután a könyv házhoz szállításáról is ő gondoskodik.

Sokan ismerik a keleti verselés sajátos stílusát: a mondanivaló három sorba foglalva, melyet a japán irodalomban haikunak, a koreai költészetben sidzso verselésnek neveznek. Ez a könyv nem sidzso-verseket tartalmaz, és bár ezekben a versekben is fellelhetők a sidzso verselés hagyományai, ezt a verselési formát az arirang elnevezésű koreai népdalokhoz hasonlítják, ami miatt a költőt, Kim So-wolt a „népdal költője”- ként emlegetik Koreában.

Kim So-wol, eredeti nevén Kim Jeong-sik, 1902-ben született Kwaksan-ban, Észak-Koreában. Keserűséggel teli rövid élet jutott osztályrészéül. Szerelmét nem vehette feleségül, mert családjaik mindkettőjüknek más társat szánt, szerelme a házasságkötése után rövid időn belül meghalt. A költő édesapja súlyos sérülést szenvedett a japán megszállás alatt, és fiatalon elhunyt, így Kim So-wolt a nagyapja nevelte fel.

Már tinédzser korában verseket írt, melyeket tanárai méltattak. Érettségi után néhány hónapot Japánban töltött. A koreai 1919-es függetlenségi mozgalom leverése után az újságírás és irodalmi élet terén is lazult a japán kontroll, így Japánból való hazatérése után Kim So-wol megjelentethette első verses kötetét, benne a világhírűvé vált Azáleák című verssel. Annak ellenére, hogy a korábbi időszakhoz képest volt bizonyos kereslet az irodalom iránt, nem volt elég a létfenntartáshoz, így Kim So-wol, mint sok író- és költőtársa, más területen is szerencsét próbált, például a nagyapa bányáinak vezetésében. Miután a cég tönkrement, a legnagyobb nemzeti hírlap, a Donga Ilbo Namsai-i irodájának a vezetésével bízzák meg. Versei is jelennek meg, de . A sikertelenséget nem tudja megemészteni, 1934-ben, 32 éves korában öngyilkos lett. Költeményei a szerelemről, az elválás gyötrelmeiről, a honvágyról szólnak. Hírnevét a modern koreai költészethez való hozzájárulásával szerezte.    

Ára: 1 490 Ft